Jeśli jajecznica, to tylko z tym dodatkiem. Smakuje rewelacyjnie, a robi się ją w kilka minut

Dodano:
Jajecznica Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Każdy ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. Ja nie będę tu oryginalna, bo ta moja jest niezwykle popularna. To pomysł na smaczne i szybkie śniadanie.

Mowa o jajecznicy z cebulą. Koniecznie smażoną na maśle, dobrze doprawioną solą i pieprzem. Cebula to zdecydowanie mój dodatek numer jeden do tradycyjnej jajecznicy i lubię jej wrzucić na patelnię dużo. Jak dobrze zrobić taką jajecznicę?

Jak zrobić jajecznicę z cebulą?

Do smażenia wykorzystuję zwykle masło, które jest znakomitym nośnikiem smaku i samo dodaje tego smaku całemu daniu. Ale oczywiście jajecznicę z cebulą można także usmażyć na oliwie albo oliwie z dodatkiem masła.

Zawsze najpierw na patelni trzeba przesmażyć cebulę, a kiedy stanie się szklista (ważne jest, aby jej nie przypalić), należy dodać do niej jajka.

Białą cebulę można zastąpić również czerwoną cebulę, która nieco odmieni charakter tradycyjnej wersji jajecznicy z cebulą. Jeśli obok cebuli lubisz dodać do jajecznicy także szynkę, wrzuć ją na patelnię razem z cebulą, a dopiero na koniec wlej lekko rozmącone jajka.

Przepis: Jajecznica z cebulą

Proste i pyszne śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
410

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę pokrój w piórka. Jajka wbij do kubka i lekko rozmąć. Na patelni rozgorzej masło i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zeszkli.
  2. Smażenie jajekDo cebuli wlej jajka, dopraw solą, pieprzem i smaż do ulubionej konsystencji.

Jak podawać jajecznicę z cebulą?

Ja bardzo lubię gotową jajecznicę z cebulą przełożyć prosto na pieczywo: kromkę dobrego chleba albo świeże bułki. Oczywiście można ją też zajadać prosto z talerza w towarzystwie kromki chleba z masłem, na której można też położyć listek sałaty, plasterek pomidora albo ulubionej wędliny czy sera.

Aby dodać koloru, ale też więcej wartości odżywczych takiemu śniadaniu, posyp gotową jajecznicę drobno posiekanym szczypiorkiem, albo pokrojoną w kostkę kolorową papryką (paprykę można także przesmażyć razem z cebulą, ale wersja z idealnie chrupiącymi, kolorowymi kosteczkami jest moim zdaniem najlepsza). Jajecznicę można także podać z garścią świeżych listków rukoli, z dowolnymi kiełkami albo mikrolistkami. Może to być także rzeżucha, którą warto siać w o każdej porze roku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...